Vad är Enduro?

Enduro

Enduro är den snabbast växande disciplinen inom Mountainbikecykling (MTB) och har på några få år gått till att bli en av de mest populära tävlingsformerna av alla cykeldiscipliner.

Kort sagt kan man likna enduro vid en form av rally där cyklisterna åker mot klockan utför på specialsträckor och sedan tar sig för egen maskin eller lift, utan tidtagning, mellan dom. Specialsträckorna kan vara upp till 20 minuter långa och innehålla allt från rejält branta och tekniska partier till trampsträckor och även kortare klättringar, något som ställer höga krav på utövarnas teknik såväl som uthållighet.

Sverige har haft flera fina framgångar i Enduro World Series, världscupen i enduro, via Robin Wallner och Zakarias Blom Johansen. Dom två tog även ett silver i lag med Alexander Kangas under tidernas första lag-VM i enduro i Finale Ligure i Italien 2019.

Mindre tävlingsinriktad enduro går även under namnet all mountain och kan sägas vara ett samlingsnamn för all cykling där man tar det relativt lugnt uppför, och kanske rent av väljer en grus- eller asfaltsväg till toppen av sitt åk och sedan öser på utför.

Cyklarna som används är kraftiga stigcyklar med 150-170 millimeters fjädring fram och bak ihop med en höj- och sänkbar sadelstolpe (dropperstolpe), rejält mönstrade däck och en geometri som är anpassad för utförscykling med en något flackare gaffelvinkel. Det här är en väldigt bra cykeltyp för många cyklister på grund av sin allsidighet.